Een portret van uw partner, kleinkinderen, collega, directeur, huisdier of misschien wel van uzelf. Dat heeft iets bijzonders. Waardoor u gegarandeerd nog jaren met trots naar het portret kijkt.

Portretten zijn slechts zelden een kopie van de werkelijkheid, en dat is maar goed ook. Een geschilderd portret moet verder gaan, moet blijven boeien, inspireren, je gedachten laten gaan naar de persoon, en de herkenbaarheid van het karakter tonen. Een gelaatsuitdrukking, een neus, oog of mond die essentieel is voor de geschilderde persoon of voor de opdrachtgever. Detaillering en daarmee herkenbaarheid zal zich vaak voornamelijk afspelen in het gezicht, maar een pose of kleur van de kleding kan een aanzienlijke bijdrage leveren tot de herkenbaarheid en het karakter van de geportretteerde.

De emotionele waarde van een portret gaat vaak langer dan een leven mee. Gebeurtenissen en herinneringen enten zich als het ware aan het portret. Een realistisch portret vergt studie en tijd. Het is niet domweg het naschilderen van het model of een foto. Stap voor stap en laag over laag werkt een portretschilder naar het punt van herkenning en middels zijn kwaliteiten tot het ultieme eindresultaat.

Onder een portret verstaan we in het algemeen het hoofd van een persoon, maar het kan ook van een dier of object zijn bijvoorbeeld old-timers, motorfietsen en zelfs huizen. Ook een collage van verschillende personen en objecten is ook mogelijk. De portretten die ik maak worden met potlood getekend vanaf één of meerdere aangeleverde foto’s op A4, A3 of A2 formaat. Het is ook mogelijk om een zwart/wit portret op gekleurd canvas (50×50 cm) te laten schilderen.